.
                                         -Historiske guder og delfinerne
                                         -Græsk mytologi
H O M E

Om IDW..

Vores målsætning

Delfinen et pattedyr

Havforureninger

Fangenskab/fangst

Mytologi

Atlantis

Delfinrejser

Links

Galleriet

Kommende rubriker:
-Delfinstrandninger
-Delfinsikred tun
-Delfinen,et kæledyr?
-Delfin-healing

Projekt i Danmark?:
-Domeprojekt
-Strandoprydning
-Børn & ungdom
-Delfinfestival
-mv..., ...
 
 
 
 

            .
 

.          .
 


 
 


 
 

.          .
 

 

Historiske guder og delfinerne

Historier om specielle venskaber mellem mennesker og delfiner kendes så langt tilbage som måske 2000 år. Delfiner er også blevet udstyret med guddommelig status. Blandt australske aboriginals, polynesier og indfødte amerikanere opfattes de for eksempel som gudernes budbringere.

       .
I græsk-romersk mytologi og i kristen billedkunst symboliserer delfinen en frelser; det har baggrund i historier om, hvordan delfiner har hjulpet søfolk i nød. 

             .

Græsk mytologi      .

I græsk mytologi fører delfinen de afdødes sjæle til de saliges frelsessted, og den er tillige knyttet til Apollon fra Delfi
Antik delfinmosaik i De Store  Mesternes Palats på Rhodos
 Apollon skulle kæmpe med en frygtelig drage med navnet Python og dræbe den, for at få kontrol over Oraklet i Delfi. Så kunne han efterleve hans fars ønsker som var ZUES Guden over alle Guder, hans mor var mennesket Leto som han blev forelsket i. 
Antik mosaik fra Mykos
Så snart Apollon havde fået kontrol over Delfi, så han efter en der kunne administrere hans heligdom. Valget faldt på en handelsmand på et skib med navnet Cretan. Fra land havde han set skibet. Han besluttede at han skulle være hans præst, og øjeblikkeligt forvandlede han sig til en delfin og gik ombord på skibet. Så forvandlede han sig til en stjerne og derefter til en smuk mand. Derefter beordrede han Cretan til at klatre op på bjerget til hans tempel, heligdom og Oraklet og aflægge løfte om at tjene heligdommen og Oraklet. Efter den tid, fungerede Oraklet uden afbrydelser og Apollon var tilbedt med tilnavnet Delphinius. Inden i Apollon's tempel var der et Delfintempel hvor man tilbad delfinerne. 
       .
Hvis man slog en delfin ihjel hos grækerne, blev man dømt til døden da delfinen havde status som et menneske. 
       .
Mange af de gamle myter inderholder en stor del moral og sandhed. Især understregede de respekten for naturen og straffen der ville ramme de respektløse i form af gudernes vrede. 
       .

                      Det kan vi så tænke lidt over. 
______________________
Poseidon

Poseidon, lige som Zeus, var søn af Cronus og Rhea.
Da han voksede op, hjalp Poseidon Zues i Titaner slaget og modtog hans berømte trefork som en gave fra Cykloperne.
I slutningen af krigen var det Poseidon som lukkede Títanerne inde i Tartarus, og han blev således Guden som garanterede orden i universets affærer.
Så snart at alle hindringer var af vejen, og de nye guder havde fortrængt deres forgænger, Zues, Poseidon og Hades- Cronus sønner- blev krafter over Kosmos delt ud.
Zues var givet Himelen, Poseidon Havet, og Hades underverdenen, medens alle tre havde interesse i selve Jorden.

Poseidon besad således to Paladser, et på Olympus bjerget og det andet dybt nede i havet.
Homer fortæller os at hans palads i landet i på bunden af havet var nær Aigae og at det var et imponerende struktur lavet af guld, hvor Guden levede med Amphitrite, hans legale hustru.
Ifølge  myterne, Amphitrite prøvede først at afvise Posiedon's fortrin, og gemte sig i havet i det mytiske land Atlas. Poseidon var utrøstelig i hans tab, og sender en delfin for at finde Amphitrite og for at overtale hende til at komme tilbage.
Efter den tid, delfinen blev et helligt dyr, og dens navn -Delphinus- var givet til Consellationen, og er stadig kaldt sådan idag.

Dengang blev Posiedon havets Gud over dem alle, for grækerne, som var istand til at berolige bølgerne eller opsamle forfærdelige storme og så tage de liv af dem som viste ingen respekt for ham.
Kunsterne afbildede ham ofte rejsende hen over bølgerne i hans guld stridsvogn, omgivet af delfinerne og de andre dyr eller væsener fra dybet.
Lige så tit, han var set i hans voldsomme aspekt, piskede han havet op med hans trefork og udviste ingen nåde.
________________ooOoo_______________

En delfinhilsen fra
                               Flemming
HOME

info@vildedelfiner.dk

De vilde delfiner
Flemming Larsen
Byrum Hovedgade 70, 1  -  Byrum  -  9940 Læssø    -    tfn 9849 1028
Copyright © De vilde delfiner 2001. All Rights Reserved